In werkelijkheid is dat vaak de eerste vraag die een (kleine) ondernemer zich stelt. De juiste vraag die hij zich moet stellen is echter: ‘Hoe vind ik de geschikte ontwerper voor mij? En hoeveel is een sterk logo mij waard?’

Als grafisch ontwerper ben ik het gewoon opdrachtaanvragen te krijgen van verschillende profielen. Vaak vertellen kleine ondernemers me dat ze eerst al eens willen opzoeken hoeveel een logo kost, voor wanneer ze ooit toch zouden willen groeien van hobby naar bijberoep of van bijberoep naar hoofdberoep. Ze zijn vaak nog in opstartfase en zeer gepassioneerd. De charme en persoonlijke factor van een kleine onderneming is iets waar ik me graag aan waag. Maar hun investering in een huisstijl en/of logo is vaak nog een zeer persoonlijke kost, daarom dat ik hierbij een poging wil doen hen wegwijs te maken.

Vooral als de klant geen voeling heeft met de creatieve sector heeft hij/zij totaal geen idee van de prijzen, wat redelijk logisch is. Het is niet zo dat diensten op tv worden aangekondigd met promoties zoals keukens of auto’s, waarbij het vanzelfsprekend is dat er duizenden euro’s betaald worden. De klant zal meestal een aantal ontwerpers contacteren met een prijsvraag en voor het eerst een perceptie krijgen van prijzen in de creatieve sector. Al dan niet veel hoger of lager dan het maximumbudget dat hij/zij voor ogen heeft. Ikzelf probeer meestal eerst te vragen naar het maximumbudget. Vaak willen klanten dat echter liever niet meegeven en krijg je ‘Freelance Budget Wars’:

Bron: twitter.com/freelancewars

Dit is geen verkoopspraatje voor mijn eigen prijzen, wel een checklist om te weten hoe je de juiste keuze maakt qua ontwerper en prijs. Vooral voor mensen die geen grafisch ontwerpers in hun midden hebben kan dit handig zijn om niet voor verrassingen te staan bij het aanvragen van offertes. Let wel: wat voor jou goed is, is dat niet automatisch ook voor een ander. Kijk altijd enkel en alleen naar jouw eigen behoeftes.

Checklist voor het vinden van de juiste grafisch ontwerper/prijs:

 1. ‘Waarom heb ik een logo nodig?’

  Zo lang je zelf geen duidelijk antwoord kan geven op deze vraag, zal je nooit de waarde kunnen inschatten van een sterk logo. Ik vind het belangrijk dat mijn klanten grotendeels zelf begrijpen waarom ze nodig hebben waar ze naar vragen. Dat je logo je imago is en je uithangbord dus op zich zeer veel waard is als het goed in elkaar zit. Een logo is ook maar een klein deel van een huisstijl, maar als je (behalve ‘iedereen heeft een logo dus ik moet dat ook hebben’) geen enkele reden kan bedenken waarom het voor jou een meerwaarde geeft: I rest my case.
   

 2. Verzamel referenties en liefst uit je eigen omgeving.

  Ken je mensen die nog maar net een logo hebben laten maken? Vraag eens bij wie ze dat hebben laten doen. Je kan afgaan op hun ervaring voor je zelf ook klant wordt. Een slecht idee is echter om te vragen aan deze persoon hoeveel hij/zij betaald heeft, want je moet onthouden dat elke situatie anders is en je weet bv. ook niet hoeveel aanpassingsrondes er waren tijdens het ontwerpproces. Als je toch op Google gaat zoeken naar een ontwerper, volg dan zeker en extra opmerkzaam de volgende tip.
   

 3. Bekijk het portfolio van de ontwerper en merk op hoe je je daarbij voelt.

  Ook al raadt iemand jou een bepaalde partij aan, je moet je nog altijd zelf comfortabel voelen bij het werk. Velen slaan deze fase voor één of andere reden over, vermoedelijk degenen die zoeken naar de goedkoopste ontwerper. Elke creatieve samenwerking moet gepaard gaan met een klik. Voel jij geen enkele klik bij het werk, dan is de kans klein dat je een logo zal krijgen waar je je 100% in kan vinden.
   

 4. Ik kan hier niet genoeg op hameren: kies nooit zomaar iemand door enkel af te gaan op de prijs.

  Nee, ik zeg niet dat je sowieso iemand moet kiezen die voor jou te duur is. Je moet eerst de voorgaande factoren overlopen om een goede samenwerking te kunnen garanderen. Valt het voorstel mee, dan is dat gewoon een mooie bonus. Ook al is een huisstijl 100% fiscaal aftrekbaar, waardoor ik als ontwerper zijnde dus objectief kan zeggen dat het een belangrijke investering is — indien niet de belangrijkste. Wees ook niet te snel om iemand ‘te duur’ te noemen. Alles moet in overweging genomen worden. Belastingen, sociale zekerheid, kosten, statuut, werkwijze, ervaring, repertoire en de werkuren van de ontwerper. En het belangrijkste van al: de 'return on investment' of waarde van het logo zélf — klanten vergeten al wel eens dat het imago van de ontwerper een grote rol kan spelen bij het imago van hun eigen zaak.

  Gemiddeld kan je stellen dat een ontwerper werkt met een minimum uurtarief van € 50/uur. De meeste ontwerpers die ik ken, inclusief mezelf, werken met een vaste prijs berekend adhv een formule gebaseerd op een uurtarief. Kies je blindelings de goedkoopste, kan je in sommige gevallen te hoge verwachtingen hebben en brengt dat voor beiden enkel frustraties. Uiteraard is ook het omgekeerde mogelijk: er vanuit gaan dat de duurste partij het beste werk maakt is evenmin een goede opvatting. Ga dus best pas als 3de of 4de factor naar de prijs kijken.
   

 5. Onthoud dat we allemaal gewoon maar mensen zijn.

  Dat klinkt een beetje melig, maar als je je niet kan vinden in een bepaald voorstel houdt niemand je tegen om een tegenvoorstel te doen. Vlamingen zijn daar terughoudend in, maar ik vind onderhandelen juist leuk. Er is echter één duidelijke voorwaarde bij onderhandelen: er moet iets inzitten voor iedereen. Kan je na een paar keer ping-pongen echt tot niks geraken, dan is het beter om op een positieve noot en respectabel punt te eindigen.

  Vraag je simpelweg naar een lagere prijs, is het vanzelfsprekend dat de ontwerper geen reden heeft om daarop in te gaan. Kan je een interessante samenwerking doen op een andere manier (bijvoorbeeld omdat de ontwerper al vaste klant was in jouw zaak), doe je er niemand kwaad mee om dat alvast eens voor te stellen. Behoud wel altijd je respect voor de werkuren en de prijzen van de ontwerper. Doe geen voorstellen die belachelijk hard afwijken. Probeer je altijd in de schoenen van de ander te stellen bij het onderhandelen.

Samenwerken met een grafisch ontwerper is superinspirerend en leuk. Onthoud dat en geniet ervan!

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips. Heb je toch nog vragen of opmerkingen, roep me dan eens op hello@studiocaro.be